Nyhet

Kompetanseløft for fremtiden – høyere utdanning innen ISO-fagene

I ISO-bransjen kan det til tider være en betydelig utfordring å skaffe kvalifisert arbeidskraft innen isolering, stillas og overflatebehandling. Dette gjelder spesielt i energisektoren, hvor operatører, ingeniører og teknisk personell med spesialisert kompetanse er avgjørende for å sikre både kvalitet og sikkerhet i prosjektene.

Begrenset utdanningstilbud

Til tross for den viktige rollen disse fagene spiller, er tilbudet for høyere utdanning innen ISO-fagene begrenset. I KAEFER har vi erfart dette på nært hold. Mange av våre ingeniører og tekniske medarbeidere har bakgrunn fra andre bransjer og utdanninger, som bygg, mekaniske fag, energi og miljø. Andre har startet som fagarbeidere og utviklet seg videre gjennom erfaring og intern opplæring.

Samarbeid med Fagskolen Rogaland

For å styrke fagkompetansen og sikre fremtidens behov, har KAEFER inngått samarbeid med Fagskolen Rogaland om en toårig videreutdanning for ingeniører og teknisk personell. Studiet er utviklet for å kunne kombineres med jobb og består av fire moduler: materiallære, isolering, overflatebehandling og stillas. Utdanningen gir deltakerne dypere innsikt og forståelse samt økt kompetanse innen ISO-fagene.

Økt kompetanse og faglig stolthet

Målet med videreutdanningen er å heve både individuell kompetanse og bransjens samlede faglige nivå. Ved å investere i utdanning bidrar vi til økt faglig stolthet, høyere kvalitet i arbeidet og bedre rekrutterings- og utviklingsmuligheter. Hver modul gir 10 studiepoeng, og studiet går over fire semestre.

Betydningen av ISO-fagene

Øystein Lea, leder for ingeniørene i KAEFER, understreker at det lenge har vært behov for faglig påfyll rettet mot ISO-fagene innen høyere utdanning. Han påpeker at fagene er viktige i arbeidet med energiomstilling, energieffektivitet og forlengelse av levetiden på tekniske anlegg. Det er mangel på høyere utdanning innenfor ISO-fag, derfor tar vi initiativ sammen med akademi for å styrke vår kompetanse og tilføre ISO-kompetanse til personer med annen teknisk bakgrunn.

Store gevinster for ansatte og bedriften

Fra et HR-perspektiv bekrefter Anne Brakstad at opplæringsprogrammet i KAEFER har stor verdi både for ansatte og bedriften. Det gir medarbeidere mulighet for personlig utvikling, karrierevekst og økt arbeidsglede – samtidig som det styrker KAEFERs konkurranseevne og tilpasningsevne.

Store gevinster for ansatte og bedriften, sier Anne Brakstad (HR).

Erfaringer fra deltakerne

Vi har snakket med to av deltakerne i videreutdanningen: Lukasz Grudzien og Amund Aas.

Lukasz Grudzien

Lukasz jobber som feltingeniør innen isolasjon på Jotun HUC-prosjektet, og har over 20 års erfaring i bransjen. En viktig motivasjonsfaktor for å ta utdanningen var ønsket om å lære mer om fagområder som overflatebehandling. Han forteller at kombinasjonen av jobb og studier fungerer godt, og at forelesningene er både interessante og lærerike – særlig fordi de foregår digitalt.

Han trekker spesielt frem forelesningen med Christoph Lau fra KAEFER som den mest givende. Lukasz ler når han forteller om gjenforeningen med jern-karbon-diagrammet, nesten 20 år etter sist han så det. Han er nå i sitt andre semester og mener videreutdanningen vil lønne seg – både faglig og personlig.

– Jeg håper dette gjør meg enda bedre rustet til å representere KAEFER overfor kundene. Det er viktig at kompetansen vår utvikles i takt med kundens krav og behov. Dette studiet er et verdifullt supplement til den kunnskapen jeg allerede har, sier han.

Lukasz opplever også at det er mangel på fagfolk i bransjen og mener det er viktig å gi unge mennesker muligheten og støtten de trenger for å utvikle seg. Han er overbevist om at investering i kompetanseutvikling er en smart strategi for å styrke tilknytningen mellom ansatte og arbeidsgiver.

– Fagene våre blir stadig mer teknisk avanserte, og høyere utdanning gir innsikt som kan føre til nye løsninger og produkter. Samtidig er også kravene til sikkerhet og HMS høye, og jeg er sikker på at kompetanse gir oss en sterkere stemme i bransjen, sier han.

Lukasz avslutter: – Det er fint å være en del av dette kompetanseløftet. Å bli invitert inn i et slikt program viser at KAEFER er villig til å investere i folkene sine – og det bygger tilhørighet og langsiktighet.

Det er fint å være en del av dette kompetanseløftet, sier Lukasz Grudzien.

Amund Aas

Amund jobber som V&M- og PRO-ansvarlig på Halten. Han forteller at det har vært utfordrende å kombinere jobb og studier, spesielt med tunge fag som krever mye tid og innsats. Han bruker ofte helgene for å komme à jour, men synes utdanningen gir økt innsikt – særlig innen isolasjon, som er direkte relevant for jobben hans.

Amund Aas synes utdanningen gir økt innsikt.

Fremtidens kompetansebehov

Både Lukasz og Amund mener utdanningen gir dem lyst og vilje til å lære mer. De håper utdanningen vil gi dem et fortrinn i møte med fremtidige krav, og ser på dette som et viktig steg i deres faglige utvikling. Amund trekker også frem verdien av intern opplæring som en nøkkel til å løfte hele bransjen.

Rekruttering og kompetanseutvikling

For å bedre rekrutteringen foreslår Amund at det bør være mer synlighet rundt ISO-fagene, samt tettere samarbeid med byggingeniører. Han mener også at utdanningen på sikt kan tilpasses driftspersonell, slik at flere får mulighet til å styrke sin teoretiske kunnskap.

 Anbefaling av studiet

Amund anbefaler videreutdanningen til kolleger, særlig dem med praktisk erfaring fra bransjen. Selv om det kan være krevende å kombinere studier og jobb, mener han det er en verdifull investering for dem som ønsker å utvikle seg videre.

Nyhetsbrev
keyboard_arrow_up